مجله

دلیل لاستیک سابی خوردو

دلیل لاستیک سابی

مقدمه

ساییده شدن لاستیک یا همان لاستیک سابی خودرو، یکی از مشکلات فنی است که خودرو و لاستیک، با آن مواجه خواهد شد. لاستیک سابی در واقع به از بین رفتن آج لاستیک و صاف شدن سطح آن گفته میشود که این امر مشکلاتی را بوجود خواهد آورد. لاستیک سابی خودرو سبب میشود رانندگی چه بر روی سطوح صاف و لغزنده و چه بر روی آسفالت و خیابان با مشکلات و سختی های مواجه شود.
هرچند که فرسوده شدن و از بین رفتن آج لاستیک یا به اصطلاح همان لاستیک سابی خودرو، به مرور و با افزایش کارکرد لاستیک، رخ خواهد داد، اما عواملی نیز سبب تسریع این شرایط خواهد شد که با شناخت آنها و همینطور با آشنایی با روشهای جهت افزایش طول عمر لاستیک و جلوگیری از ساییده شدن زودهنگام لاستیک، میتوانیم از آن جلوگیری کنیم.
در ادامه مطلب به بررسی علل لاستیک سابی خودرو و روشهای پیشگیری از آن آشنا خواهیم شد.

۸ دلیل مهم برای لاستیک سابی خوردو

همانطور که گفتیم، لاستیک سایی خودرو به دلایل مختلفی میتواند رخ دهد که در ادامه با ۸ مورد از مهم ترین آنها ابتدا به صورت تیتروار و سپس با توضیحات بیشتر آشنا خواهیم شد:

معیوب بودن سیستم فرمان خوردو
بالانس نبودن چرخ های خودرو
میزان نامناسب باد درون لاستیک
فرسوده شدن سیستم تعلیق
وزن خوردو
رانندگی در شرایط سخت و بد جاده ای
رانندگی تهاجمی
استفاده از لاستیک های که با فصل متناسب نیستند

معیوب بودن سیستم فرمان خوردو

همانطور که مسلم است، سیستم فرمان خودرو که اصلی ترین نقش را در هدایت ماشین بر عهده دارد، بخش حیاتی خودرو در این زمینه است. بنابراین اگر این سیستم در حین رانندگی دچار نقص بوده و به درستی تنظیم نباشد، سبب میشود خودرو به یک سمت کشیده شود و این کشیده شدن یک طرفه فرمان در واقع دلیل مستقیمی برای ساییده شدن لاستیک خوردو در همان سمت خواهد شد. بنابراین اطمینان از تنظیم بودن سیستم فرمان خوردو، تاثیر به سزایی در جلوگیری از این امر خواهد داشت.

بالانس نبودن چرخ های خودرو

مهم است که چرخ های خودرو بالانس باشد تا از ساییده شدن لاستیک آن جلوگیری شود. بدان معنی که باید وزن چرخ ها یکسان باشد. در غیر اینصورت و درصورتی که به طور مثال وزن یکی از چرخ ها بیشتر از سایرین باشد، در سرعت های بالا خوردو دچار لرزش شده و نهایتا منجر به ساییده شدن لاستیک آن و به اصطلاح لاستیک سایی خودرو خواهد شد.

میزان نامناسب باد درون لاستیک

یکی دیگر از دلایل مهم لاستیک سایی خوردو، باد نامناسب لاستیک هاست. باد نامناسب میتواند به معنی باد کم و یا حتی زیاد درون لاستیک باشد. اما از کجا بفهمیم دلیل ساییدگی لاستیک، میزان کم باد است یا میزان زیاد؟ بدین صورت که اگر قسمت مرکزی لاستیک بیشتر دچار ساییدگی شده بود به معنی زیاد بودن باد لاستیک و در صورتی که دو طرف کناری لاستیک ساییدگی بیشتری داشت، به معنی کم باد بودن لاستیک هاست.

بیشتر بخوانید: دلایل کم باد بودن باد لاستیک

لاستیک سابی

فرسوده شدن سیستم تعلیق خودرو

باید بدانید که سیستم تعلیق خودرو و اجزای آن، اعم از اتصالات توپ، بازوهای کنترل و یاتاقان چرخ و همینطور انتهای میله رابطه جهت نگهداری لاستیک در موقعیت مناسب خود، طراحی و پیاده سازی شده اند. با این تعریف، بدیهی است که فرسوده شدن هر کدام از این بخش ها و ایجاد خلل در روند کار آنها، سبب میشود چرخ ها دچار نوسان و ارتعاش شده و در نهایت منجر به ساییدگی آنها شود.

وزن زیاد خودرو

واضح است که لاستیک های خوردو تا میزان خاصی از بار را میتوانند بدون ایجاد خلل و آسیب دیدگی تحمل و حمل کنند. اگر میزان باری که به صورت مداوم با خودروی خود جابجا میکنید بیش از حد زیاد باشد، به مرور سبب  لاستیک سابی خودروی شما خواهد شد چرا که وزن بیش از حد باعث وارد شدن فشار زیاد، خمیدگی و فرسوده شدن لاستیک‌ خواهد شد.

رانندگی در شرایط سخت و بد جاده ای

عجیب نیست اگر بگوییم جاده های ناهموار و پر از چاله و دست انداز، بیش از آنکه سرنشینان خودرو را اذیت کنند، سبب صدمه دیدن و لاستیک سایی خودرو میشوند. رانندگی مداوم در جاده هایی با شرایط نامناسب و ناهموار سبب میشود چرخ های ماشین دچار آسیب شده و لبه های آن ترک برداشته و یا خم شود؛ این امر باعث لرزش لاستیک و به تبع آن و به مرور باعث ساییدگی لاستیک ها خواهد شد.

 

رانندگی تهاجمی

یکی دیگر از دلایل مهم و البته کاملا قابل کنترل لاستیک سابی خودرو، نحوه رانندگی است. رانندگی تهاجمی میتواند به طور مستقیم و به سرعت بر کیفیت و طول عمر لاستیک خودروی شما تاثیر منفی بگذارد. تغییر جهت‌‌های ناگهانی، شتاب‌ بیش از حد و ترمز شدید از رفتارهایی است که میتواند با ایجاد اصطکاک منجر به ساییدگی زود هنگام لاستیک‌ خودرو شود.

استفاده از لاستیک های نامتناسب با فصل

همانند لباس های زمستانی و تابستانی که هر کدام در فصل مناسب خود باید استفاده شوند، لاستیک خودرو نیز باید متناسب با فصل مورد استفاده قرار بگیرد.

فرقی نمیکند، چه استفاده از لاستیک های زمستانی در تابستان و چه استفاده از لاستیک های تابستانی در زمستان هر دو سبب آسیب دیدن و لاستیک سایی خودرو خواهند شد و مهم است که با مشورت یک متخصص، لاستیک های خودروی خود را متناسب با فصل تعویض و استفاده کنید، بخصوص اگر در منطقه ای زندگی و رانندگی میکنید که اختلاف دمایی و شرایطی زیادی بین زمستان و تابستان آن وجود دارد.

بیشتر بخوانید: لاستیک های چهارفصل،زمستانه و تابستانه

لاستیک سابی

چگونه از لاستیک سایی زودرس خودرو جلوگیری کنیم؟

هرچند که لاستیک خودرو عمر مشخصی دارد و به مرور زمان دستخوش آسیب و فرسودگی میشود، اما وقتی با دلایل اصلی لاستیک سابی خودرو آشنا باشیم، بدیهی است که ساده تر میتوانیم از فرسودگی و ساییدگی زودتر لاستیک ها جلوگیری کنیم.
برای جلوگیری از لاستیک سایی زودهنگام خودرو موارد زیر را در نظر گرفته و رعایت کنید:

در درجه اول میزان باد و فشار دورن لاستیک ها به میزان زیادی در ساییدگی و طول عمر آنها اثر گذار است. پس با توجه به فصل و دمای هوا، به میزان باد لاستیک توجه کرده و آن را تنظیم نمایید و با این کار احتمال ساییدگی را در لاستیک به حداقل برسانید.

لاستیکی که برای خودروی خود خریداری میکنید از برندهای معتبر و با کیفیت انتخاب کنید و توجه داشته باشید که با نوع و مدل خودرو و همینطور با فصول مختلف و شرایط جاده ای هماهنگ باشد.
با توجه به تاثیر مستقیم سیستم فرمان بر طول عمر و ساییدگی لاستیکها، مهم است که آن را بررسی کنید و در صورت وجود ایراد در کارکرد آن، در صدد برطرف کردن هرچه سریع تر معایب آن باشید.
در کنار اطمینان از سالم بودن سیستم فرمان، از نحوه صحیح عملکرد سیستم تعلیق هم مطمئن شوید و در صورت وجود ایراد، آن را به تعمیرکار مجرب و مورد اطمینان خود بسپارید تا با برطرف کردن مشکلات آن از ساییدگی زودهنگام لاستیکها جلوگیری شود.
رانندگی خود را اصولی و به دور از سرعت و شتاب بالا انجام دهید.
از آنجا که لاستیک های جلو بیش تر از لاستیک های عقب در معرض ساییدگی هستند، میتوانید با جابجا کردن دوره ای لاستیک های عقب و جلو با هم، از لاستیک سایی زود هنگام آن جلوگیری کنید.
سعی کنید از حمل بارهای سنگین به طور مداوم و یا بکسل کردن با خودرو خود حذر کنید. این موارد نیز بر لاستیک سایی تاثیر زیادی خواهد داشت.
و در نهایت از بالانس بودن چهار چرخ خودرو مطمئن شوید و با رعایت تمامی این موارد، به افزایش طول عمر لاستیک خودروی خود کمک کنید.

بیشتر بخوانید: طول عمر مفید لاستیک

نتیجه گیری

لاستیک خودرو یکی از بخش های مهم خودرو است که استهلاک بالایی نیز دارد. علاوه بر قیمت بالا و ضرورت محافظت از آن به جهت بُعد اقتصادی، از لحاظ کیفیت در رانندگی نیز لازم است با روشهای افزایش طول عمر لاستیکها آشنا شویم.
یکی از مشکلاتی که لاستیک خودرو به مرور با آن مواجه میشود، لاستیک سایی خودرو است که در این مقاله با دلایل بوجود آمدن آن و روش هایی برای جلوگیری از آن پرداختیم.
دانستن این مطلب نیز خالی از لطف نیست که لاستیک ممکن است در قسمت ها و نواحی مختلف خود از جمله بخش میانی لاستیک و یا لبه های داخلی و خارجی و یا ساییدگی کنار لاستیکها مواجه شود و یا با فرو رفتگی و پله شدگی در اثر فرسوده شدن روبرو شود.
با شناخت دلایل لاستیک سابی و رعایت مواردی که از این امر جلوگیری میکند و در این مطلب به بررسی آنها پرداختیم، به افزایش طول عمر لاستیک خودروی خود کمک کنید.

 

دیدگاهی در مورد “دلیل لاستیک سابی خوردو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *