مجله

منظور از شاخص چسبندگی لاستیک خودرو چیست؟!

شاخص چسبندگی لاستیک خودرو

مقدمه

همانطور که همیشه در مقالات لاستیک فراهانی گفتیم لاستیک یکی از مهم ترین قسمت های خودرو محسوب می شود که ارتباط بین خودرو و جاده را برقرار می کند و انرژی تولید شده از موتور خودرو که به چرخ ها وارد می شود تبدیل به حرکت می کند و خودرو را به حرکت در می آورد. 

این عمل توسط چسبندگی که لاستیک ها دارند صورت می گیرد چسبندگی و اصطکاکی که بین زمین و لاستیک است باعث می شود که انرژی تولید شده توسط موتور خودرو به چرخ ها وارد شود و خودرو به حرکت درآورد.

اما توجه داشته باشید که این چسبندگی در بین تمامی لاستیک ها متفاوت است و یکسان نیست برای مثال این میزان چسبندگی در بین لاستیک های زمستانه و تابستانه تفاوت بسیاری دارد که همر کدام با آجدهای متفاوت عملکردی متفاوت هم دارد. 

عواملی همچون آب، خاک، شن، برف و… دشمنان چسبندگی لاستیک هستند چرا که باعث از بین رفتن اصطکاک بین زمین و لاستیک می شوند و حرکت ماشین را دشوار می کنند پس اگر لاستیکی که شما انتخاب می کنید الگوی آجی مناسب داشته باشد و طراحی شده برای خودروی شما باشد و مناسب آب و هوای شهر شما باشد تمامی این عوامل مانند آب، خاک، شن و.‌‌.. را راحت از خود عبور می دهد. 

لاستیک هایی که عمق آج زیادی دارند مانند لاستیک های زمستانه، مانند یک چرخ دنده می مانند و گل و لای و برف را به راحتی از خود عبور می دهند و حرکت خودرو را آسان و راحت تر می کنند. 

لینک های خرید لاستیک بدون واسطه و برند و معروف دنیا با چسبندگی های متفاوت و مخصوص ششرایط مختلف فراهانی لاستیک:

قیمت لاستیک هانکوک
قیمت لاستیک کومهو
قیمت لاستیک نکسن
قیمت لاستیک ای پلاس
قیمت لاستیک پلاتین
قیمت لاستیک دانلوب
قیمت لاستیک مارشال
قیمت لاستیک ونلی
قیمت لاستیک یوکوهاما
قیمت لاستیک هیلو
قیمت لاستیک مکس ترک

از کجا بفمیم که لاستیک ماشینمان چسبندگی خوبی دارد؟

استانداردی به نام UTQG یا درجه کیفیت لاستیک وجود دارد که به وسیله آن می توانید متوجه بشوید که لاستیک هایی که استفاده می کنید از چه میزان کیفیتی برخوردار هستند.

و می توانید متوجه بشوید که لاستیک شما چه میزان چسبندگی دارد و هرچه این درجه بندی رتبه بالاتر باشد نشان دهنده این است که خودروی شما در روزهای بارانی و برفی از قدرت ترمز گیری بالایی برخوردار است.

این استاندارد را سازمان حمل و نقل ترافیکی ایالات متحده در سال ۱۹۷۰ تعیین کرده است. 

شاخص چسبندگی لاستیک خودرو

درجه بندی شاخص چسبندگی لاستیک خودرو

برای نشان دادن درجه بندی شاخص چسبندگی خودرو از حروف انگلیسی AA,A,B,C استفاده می کنند این علائم و حروف انگلیسی هر کدام نشان دهنده درجه بندی و میزان شاخص چسبندگی لاستیک ها می باشد.

در بین این حروف AA بیشترین میزان چسبندگی را دارد بعد به ترتیب A و B و در آخر C هست که کمترین میزان چسبندگی لاستیک را دارد.

برای مثال اگر آج لاستیک مناسب برای چهار فصل باشد علامت M+S روی دیواره‌ی لاستیک حک شده است.

اگر چسبندگی لاستیک پایین باشد چه اتفاقی می افتد؟

اگر که میزان چسبندگی لاستیک شما پایین باشد، یعنی نماد C باشد این لاستیک بالای پنجاه درصد در شرایط آب و هوایی بد مثل برف، باران، کولاک و یخبندان دچار مشکل می شود ترمز گیری ضعیفی دارد و ممکن است باعث تصادف شود.

پس قبل از خرید لاستیک و برای جلوگیری از این مشکلات بهتر است لاستیکی را انتخاب کنید که چسبندگی بالا و مناسبی داشته باشد تا خودرو و اتومبیل شما در شرایط آب و هوایی مناسب و نامناسب عملکرد خوبی داشته باشد.

همچنین در نر داشته باشید که باز هم با وجود لاستیک با چسبندگی بالا، باز هم در شرایط آب و هوایی نامناسب حتما بهتر است که از زنجیر چرخ استفاده کنید چون در این شرایط بحرانی هیچ لاستیکی نمی تواند عملکرد خوب صد در صدی ارائه دهد.

نکات مهم درباره چسبندگی لاستیک

چسبندگی لاستیک ها به قدرت موتور و خودروی شما ارتباطی ندارد.

هرچقدر میزان شاخص چسبندگی لاستیک بالاتر باشد قدرت کنترل پذیری و چنگ زنی در شرایط آب و هوای نامناسب بیشتر است. لاستیک، ها با چسبندگی بالا شیار و آج های عمیق تری دارند و در جاده های خیس عملکرد بهتری دارند.

همچنین انعطاف پذیری بالای تایر نیز در چسبندگی لاستیک تاثیر بسزایی دارد.

اگر آج های لاستیک ساییدگی داشته باشند و از بین رفته باشند و یا صاف شده باشند چسبندگی کمتر خواهد شد.

سرعت بالای خودرو یک مسئله مهم است، هرچه شتاب و سرعت خودرو بیشتر باشد تماس تایر با زمین کمتر خواهد بود و اصطکاک کمتر می شود در نتیجه چسبندگی کمتر خواهد شد.

خودروها با وزن بالا به زمین فشار بیشتری وارد می کنند و چسبندگی بیشتری هم ایجاد می کنند.

نوع آج لاستیک چه تاثیری بر روی چسبندگی آن دارد؟

لاستیک هایی که مخصوص زمستان هستند و مخصوص شرایط آب و هوای برفی و بارانی ساخته شده اند عمق آج بیشتری نسبت به لاستیک های چهار فصل و تابستانه دارند که این تفاوت باعث می شود برف و آب در شیارها گیر نکند و به راحتی از خود عبور دهند و اصطکاک بین زمین و لاستیک بیشتر شود و چسبندگی لاستیک در برف بیشتر شود. 

این مدل لاستیک ها طوری ساخته شده اند که در سرما انعطاف پذیری بالاتری دارند که باعث می شود شیارهای روی آج بازتر شود و برف به راحتی از آن خارج شود و چسبندگی تایر را افزایش می دهد.

اما برخلاف لاستیک های زمستانه، لاستیک های تابستانه از عمق آج کمتری برخوردارند لاستیک های تابستانه در زمین های خیس و مرطوب قدرت چسبندگی بالایی به نسبت لاستیک های چهار فصل دارند و همین ویژگی عمق کم آج لاستیک های تابستانه باعث می شود که سطح بیشتری از لاستیک با سطح جاده در تماس باشد.

برای آشنایی بیشتر با لاستیک های چهار فصل، تابستانه و زمستانه می توانید مقاله لاستیک چهار فصل، لاستیک تابستانه و زمستانه را مطالعه کنید.

حرف آخر

از تاثیر گذارترین ویژگی های یک لاستیک با کیفیت و عملکرد بالا میزان شاخص چسبندگی آن است. هر چقدر این ویژگی بالا و بیشتر باشد باعث عملکرد بالا در ترمز گیری و هندلینگ و فرمان پذیری خودروی شما می شود ولی اما اگر میزان چسبندگی لاستیک خودروی شما کم و پایین تر باشد قدرت هندلینگ و فرمان پذیری کمتر می شود به شکلی که در شرایط آب و هوای نامناسب ممکن است کنترل خودرو را ازدست بدهید.

مناسب آب و هوایی که زندگی می کنید لاستیک تهیه کنید اگر شرایط آب و هوای تردد شما برفی است حتما از لاستیک های مخصوص زمستان استفاده کنید. چرا که این لاستیک ها با فناوری و موادی ساخت شده اند که با عث می شود در دمای پایین انعطاف پذیری خوبی دارند و هرچه انعطاف پذیری لاستیک بالا باشد چسبندگی آن هم افزایش می یابد. 

 

1 نظر در “منظور از شاخص چسبندگی لاستیک خودرو چیست؟!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *